Ενδομητρίωση: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετεΗ ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας.


Το ενδομήτριο είναι ο βλεννογόνος χιτώνας της μήτρας. Εντοπίζεται κυρίως στην πύελο, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους συνδέσμους της μήτρας, αλλά και στην περιτοναϊκή κοιλότητα.


Είναι συχνότερη σε άτοκες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συχνότητα της στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3%.


Η ευρύτερα αποδεκτή αιτία της ενδομητρίωσης είναι η θεωρία της «άμεσης εμφύτευσης», σύμφωνα με την οποία τα ενδομητρικά κύτταρα, που υπάρχουν στο αίμα της περιόδου, εμφυτεύονται κατευθείαν στην πύελο, μετά από παλινδρόμηση δια μέσω των σαλπίγγων.


Δείτε τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης που δεν πρέπει να αγνοήσετε:


Επώδυνες περίοδοι: Οι πόνοι στην κοιλιά ξεκινούν συνήθως λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τις πρώτες ημέρες. Ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που σας κρατά μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και όταν παίρνετε φάρμακα.


Βαριά ροή: Η εκτεταμένη αιμορραγία είναι άλλο ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης.


Μεγάλη διάρκεια περιόδου: Η περίοδος δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 6 ημέρες. Στην ενδομητρίωση, η διάρκεια ξεπερνά τη μία εβδομάδα.


Πόνος στο σεξ: Όταν ο ιστός μετατοπίζεται εκτός μήτρας, προσκολλάται σε άλλα όργανα. Η έλλειψη ελαστικότητας μπορεί να κάνει το σεξ αρκετά επίπονο.


Πόνος κατά την ούρηση: Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερικές κράμπες και ναυτία.


Ναυτία και κούραση: Μπορεί να νιώθετε μία επίμονη ναυτία, να κάνετε εμετό και να κουράζεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου.


Υπογονιμότητα: Το 30-40% των γυναικών με ενδομητρίωση, αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, έως τη στιγμή που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας.


Πηγή: www.iatronet.gr

136 views0 comments