Καρκίνος Μαστού και ΘηλασμόςΟ Μητρικός Θηλασμός ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης Καρκίνου Μαστού. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα πως όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του θηλασμού, τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.


Το όφελος του θηλασμού σε σχέση με τον Καρκίνο του Μαστού είναι μεγαλύτερο εφόσον ο θηλασμός διαρκεί τουλάχιστον για 6 μήνες. Μάλιστα, για κάθε 12 μήνες θηλασμού στην ζωή της γυναίκας, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού μειώνεται κατά 4,3%!!


Οι τρόποι που ο θηλασμός επιδρά στο μαστό και ελαττώνει την συχνότητα του στις γυναίκες που έχουν θηλάσει είναι πολλοί: Κατά την διάρκεια του θηλασμού υπάρχει αμηνόρροια, που οφείλεται στην αναστολή της ωοθηκικής λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό ο μαζικός αδένας εκτίθεται λιγότερο στα ορμονικά ερεθίσματα. Επιπλέον, η διαδικασία του θηλασμού προάγει την απόπτωση (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) στα κύτταρα του μαστού, με αποτέλεσμα κύτταρα με τυχόν βλάβη στο γενετικό τους υλικό ή παρουσία μεταλλάξεων να καταστρέφονται.


Πιθανότητα εμφάνισης Καρκίνου Μαστού στην περίοδο του Θηλασμού

Είναι πολύ σπάνιο. Καθώς οι μαστοί στην περίοδο του θηλασμού είναι οιδηματώδεις και σκληροί λόγω της διατασης των πόρων, η ψηλάφηση είναι δύσκολή και μερικές φορές ανέφικτη. Η θηλάζουσα ωστόσο που γνωρίζει το μαστό της πρέπει να αναφέρει στον γιατρό της ο,τιδήποτε παρατηρήσει να διαφέρει στον μαστό της ή οποιαδήποτε εμμένουσα διόγκωση που δεν αυξομειώνεται με τον θηλασμό. Ακόμη βέβαια και σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις.


Σε περίπτωση που εντοπισθεί μόρφωμα στον μαστό στην περίοδο του θηλασμού, πως ελέγχεται;

Ο έλεγχος ξεκινά με ένα υπερηχογράφημα μαστού. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να τεθεί διάγνωση λόγω της αυξημένης πυκνότητα του μαστού στην φάση του θηλασμού, μπορεί να γίνει Μαγνητική Μαστογραφία ή Ψηφιακή Μαστογραφία.


Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει η μητέρα να αδειάζει τους μαστούς πριν την εξέταση.


Θηλασμός με Μητέρες που έχουν νοσήσει από Καρκίνο Μαστού

Πολλές γυναίκες που έχουν νοσήσει και υποβληθεί σε θεραπεία για Καρκίνο Μαστού επιθυμούν να θηλάσουν.


Εφόσον υπάρχει μαστός ο Θηλασμός είναι εφικτός και ιδιαίτερα βοηθητικός, τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ακόμη και με τον ένα μαστό μπορεί να υπάρξει αποκλειστικός θηλασμός. Με την βοήθεια του Γιατρού και της Μαίας, ο θηλασμός μετά τον Καρκίνο του Μαστού έχει οφέλη τόσο για την μητέρα όσο και για το νεογνό.


Πηγή: www.mnikolaidou.gr/

14 views0 comments