Μπορεί να κάνει λάθος το τεστ εγκυμοσύνης;


Tα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν τα επίπεδα μίας συγκεκριμένης ορμόνης, της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG), τα οποία, αρχής γενομένης από τη σύλληψη, αυξάνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ανιχνεύονται τόσο στα ούρα όσο και στο αίμα.


Τα περισσότερα τεστ δίνουν 99% ακριβή αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης. Κατά κανόνα, θεωρούνται αξιόπιστα, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που τα συνοδεύουν.


Για πιο έγκυρο αποτέλεσμα, συνιστάται να έχει παρέλθει 1 εβδομάδα καθυστέρησης από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου. Σε αρκετές γυναίκες, η έκκριση των ορμονών είναι πιθανό να καθυστερήσει να φτάσει τα ανιχνεύσιμα επίπεδα, σε αντίθεση με άλλες.


Εφόσον τηρηθούν όλες οι σχετικές οδηγίες για την πραγματοποίηση ενός τεστ εγκυμοσύνης, είναι αρκετά μικρή η πιθανότητα να προκύψει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.


Αντίθετα, ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό στις ακόλουθες περιπτώσεις:


Αν το τεστ γίνει πολύ νωρίς. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία μέρα καθυστέρησης, αλλά και αυτό είναι σχετικό αν ο κύκλος δεν είναι απόλυτα σταθερός.

Αν το τεστ γίνει με λανθασμένο τρόπο. Αν δεν τοποθετηθεί στη ροή των ούρων και χρησιμοποιηθεί συλλέκτης τότε το τεστ πρέπει να γίνει εντός 15 λεπτών. Επίσης, για να ολοκληρωθεί το τεστ πρέπει να παρέλθουν 2-3 λεπτά, ενώ για να είναι πιο ακριβές το αποτέλεσμα, καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα πρωινά ούρα.

Αν περάσει μία εβδομάδα από το αρνητικό τεστ, αλλά η περίοδός σας δεν έχει έρθει ακόμα, θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ.


Σημείωση: Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να σιγουρευτείτε ότι είστε έγκυος είναι η ποσοτική μέτρηση της β' χωριακής γοναδοτροπίνης από το αίμα, η οποία θα γίνει από τον Γυναικολόγο σας.


Πηγή: www.iatronet.gr

184 views0 comments