Πώς η γιόγκα βοηθάει εγκύους, μαμάδες και μωρά

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αλλάζουν και καταπονούν σε μεγάλο βαθμό το γυναικείο σώμα. Είναι σημαντικό λοιπόν για τη γυναίκα να έχει προετοιμαστεί ώστε να αντεπεξέλθει πιο εύκολα. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τόσο τη μέλλουσα μαμά να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον τοκετό, αλλά και να ανακτήσει τη φυσική της κατάσταση έπειτα από αυτόν, όσο και το σύντροφό της να γνωρίσει και να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία.


Οι ασκήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε εγκύου ξεχωριστά και ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται.


Η γιόγκα είναι μία από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος και σημαίνει ένωση του σώματος, της αναπνοής και του νου. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία, 4.000 χρόνια πριν.


Σήμερα η γιόγκα έχει γίνει αποδεκτή και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δύση λόγω των ωφελειών της για τον άνθρωπο, γιατί μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης. Προσαρμόζεται σε παιδιά και σε έγκυες, σε ηλικιωμένους που έχουν χρόνιες παθήσεις (καρδιά, υψηλή πίεση, διαβήτη, πεπτικά προβλήματα κ.λπ.), ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.


Με τη γιόγκα μειώνεται σημαντικά το στρες που εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους της δυτικής κοινωνίας. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, δουλεύοντας τους μυς, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα.


Το αίμα τροφοδοτεί με τη σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα, αδένες, μυς κ.λπ. Εκτός από το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα ρυθμίζει παράλληλα το ενδοκρινές και το νευρικό σύστημα.


Στην εγκυμοσύνη η γυναίκα επωφελείται σημαντικά, αφού μειώνονται οι συνηθισμένες ενοχλήσεις που εμφανίζονται στη διάρκεια της κύησης (κράμπες, πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση, δύσπνοια, αϋπνία, πονοκέφαλοι κ.λπ.). Οι ασκήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε εγκύου ξεχωριστά και ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται.


Η ικανότητα συγκέντρωσης στην αναπνοή βοηθάει να ηρεμήσει ο νους, να ελαττωθεί η μυϊκή ένταση, με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση της ίδιας και κατ’ επέκταση του εμβρύου. Έρχεται σε επαφή και σύνδεση με το μωρό της, δημιουργώντας ένα δυνατό και άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους που ολοένα μεγαλώνει καθώς περνά ο χρόνος της κύησης.


Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους βοηθούν τη γυναίκα να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για τον τοκετό. Η μέλλουσα μαμά, μέσα από τις τεχνικές αναπνοών και χαλάρωσης, μαθαίνει να ακούει το σώμα της και τις ανάγκες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ώρα του τοκετού να αναπνέει καλύτερα, να παίρνει θέσεις που την κάνουν να νιώθει καλύτερα, να 'γειωθεί' και να 'ανοίξει' ώστε να το βιώσει ως μια συναρπαστική εμπειρία και για τους δύο.


Oι ωφέλειες μετά τον τοκετό


Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν 4 - 5 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι νέες μητέρες περνούν ευχάριστα κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθώντας το σώμα τους να ανακτήσει τη φυσική και μυϊκή του αντοχή. Έτσι, δημιουργείται ένας ισχυρότερος δεσμός μεταξύ τους, ενώ στο μάθημα προτείνονται διάφορες ασκήσεις και τεχνικές μασάζ που βοηθούν την ανάπτυξη του μωρού.


Πιο αναλυτικά βοηθάει στα εξής:


Δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη.

Διεγείρει τους αδένες στην έκκριση προλακτίνης που αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.

Δυναμώνει τους κοιλιακούς και την περιφέρεια της μέσης.

Βελτιώνει την αντοχή και την ευλυγισία.

Βοηθάει και ανακουφίζει από την κούραση και το άγχος.

Τονώνει το νευρικό σύστημα.

Δυναμώνει το πυελικό έδαφος.

Χαλαρώνει και αναζωογονεί όλο το σώμα.

Προετοιμασία για ζευγάρια


Η προετοιμασία δίνει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να ενημερωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει από κοινού τα πρώτα στάδια του τοκετού. Στο μάθημα διδάσκονται τεχνικές μασάζ, τεχνικές αναπνοών, ειδικά σημεία πίεσης στο σώμα (shiatsu), καθώς και διάφορες θέσεις και στάσεις που μπορεί να πάρει η έγκυος κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού.


Αποτέλεσμα της προετοιμασίας είναι ο παρτενέρ να γνωρίζει και να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία του τοκετού. Να ενθαρρύνει τη μέλλουσα μητέρα έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει πιο εύκολα στο δεύτερο στάδιο (εξώθησης) με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο.


Έχοντας λύσει σημαντικές απορίες, μπορούν μαζί να συνεργαστούν αρμονικά στη νέα εμπειρία τους.


Πηγή: www.iatronet.gr

20 views0 comments