Πώς υπολογίζεται το μηνιαίο παράθυρο γονιμότητας;Το παράθυρο γονιμότητάς σας είναι ο χρόνος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου όταν είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι οι πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία, η ημέρα της ωορρηξίας και η ημέρα μετά την ωορρηξία. Ο υπολογισμός του μηνιαίου παραθύρου γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να στοχεύσετε τη βέλτιστη ώρα για σεξ εάν προσπαθείτε να συλλάβετε. Ωστόσο, ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια λιγότερο αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης και δεν προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.


Υπολογισμός του εμμηνορροϊκού σας κύκλου

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και θέλετε να παρακολουθήσετε την ωορρηξία, πρέπει να κατανοήσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι ο τρόπος προετοιμασίας του σώματός σας για την εγκυμοσύνη. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας και ξεκινά από την αρχή όταν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος σας. Ένας τυπικός έμμηνος κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά οι κύκλοι που κυμαίνονται από 21 έως 35 ημέρες θεωρούνται φυσιολογικοί.


Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του κύκλου, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών διακυμάνσεων. Περίπου στα μισά του δρόμου, μία από τις ωοθήκες σας απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο. Το ωάριο πηγαίνει σε μία από τις σάλπιγγές σας, όπου περιμένει να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα. Η επένδυση της μήτρας σας γίνεται επίσης παχύτερη. Αυτό προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.


Εάν δεν μείνετε έγκυος, μπορεί να σημαίνει ότι το ωάριο δεν γονιμοποιήθηκε ή ότι το έμβρυο (γονιμοποιημένο ωάριο) δεν εμφυτεύτηκε στη μήτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο βλεννογόνος της μήτρας πέφτει και έχετε περίοδο.


Πότε έχω ωορρηξία;

Το να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία είναι το κλειδί για την παρακολούθηση του παραθύρου γονιμότητάς σας και τον προσδιορισμό της καλύτερης στιγμής για να μείνετε έγκυος. Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι συνειδητοποίησης της γονιμότητας, που ονομάζονται επίσης μέθοδοι ρυθμού.


Τι γίνεται αν έχω ακανόνιστη περίοδο;

Εάν έχετε ακανόνιστες περιόδους, που σημαίνει ότι οι περίοδοι σας είναι εκτός του παραθύρου των 21–35 ημερών ή εάν τα διαστήματα του κύκλου σας ποικίλλουν κατά περισσότερες από επτά ημέρες κάθε μήνα (διάστημα 30 ημερών έναν μήνα, 23 ημέρες τον επόμενο μήνα), θα πρέπει να μιλήστε με τον Γυναικολόγο σας ή έναν ειδικό γονιμότητας. Αυτή η παρατυπία μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία και θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού.


Πώς αλλιώς μπορώ να προετοιμαστώ για την εγκυμοσύνη;

Εκτός από την παρακολούθηση της ωορρηξίας σας για τον προσδιορισμό του γόνιμου παραθύρου σας, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε συμβουλές πριν τη σύλληψη με το γιατρό σας. Υπάρχουν διάφορες προβολές και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Εάν είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο ή εάν είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε για έξι μήνες, μπορεί να είναι καιρός να μιλήσετε με το γιατρό σας για το γιατί δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.


Πηγή: www.testpap.com

157 views0 comments