Τι λύσεις υπάρχουν για την κολπική ξηρότητα;Υπάρχουν πολλές λύσεις για την ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας, ανάλογα και με την αιτία που την προκάλεσε. Μάθετε τις αιτίες και δείτε τι λύσεις υπάρχουν για την κολπική ξηρότητα.


Που οφείλεται η κολπική ξηρότητα


Οι αιτίες της κολπικής ξηρότητας μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων ακόμη και σε συναισθηματικά και ψυχολογικά ζητήματα, όπως έλλειψη επιθυμίας και στρες. Οφείλεται λοιπόν σε:


Ορμονικές αλλαγές


Μια από τις πιο κοινές αιτίες της κολπικής ξηρότητας είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλά οιστρογόνα και μείωση των κολπικών υγρών. Ο κόλπος για να είναι υγιής εξαρτάται από τα οιστρογόνα.


Φάρμακα


Οι αλλεργίες και τα φάρμακα για το κρυολόγημα που περιέχουν αντιισταμινικά, καθώς και τα φάρμακα για το άσθμα, μπορούν να σας αφυδατώσουν και να μειώσουν τα κολπικά υγρά, προκαλώντας κολπική ξηρότητα. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα ή τοπικά θα μπορέσει να αποκαταστήσει την κολπική ισορροπία και το pH.


Ανεπαρκής διέγερση


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκληθεί από χαμηλή λίμπιντο ή σεξουαλικά προβλήματα με τον σύντροφο.


Ερεθιστικοί παράγοντες


Οι χημικές ουσίες σε σαπούνια, προϊόντα υγιεινής, βαφές και αρώματα μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αλλεργίες σε απορρυπαντικά και σαπούνια ενώ μπορεί να υπάρχουν ερεθιστικοί παράγοντες σε εσώρουχα ή πετσέτες.


Στρες


Οι ψυχολογικοί και συναισθηματικοί παράγοντες, όπως το στρες, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα. Όταν μια γυναίκα έχει στρες, δεν υπάρχει επαρκής ροή αίματος με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ξηρότητα.


Κάπνισμα


Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα επειδή καταστρέφει τα οιστρογόνα. Παράλληλα, επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Επιπλέον, οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν συνήθως νωρίτερα στην εμμηνόπαυση.


Πώς να καταπολεμήσετε την κολπική ξηρότητα


Η θεραπεία για ξηρότητα του κόλπου εξαρτάται από την αιτία. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ορμονικών αλλαγών μπορεί να ανακουφιστούν από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την τοπική χρήση ειδικών σκευασμάτων με ή χωρίς ορμόνες, κ.ά. Εκτός από τις θεραπείες που βασίζονται σε οιστρογόνα, άλλες προσεγγίσεις που μπορούν να φέρουν ανακούφιση, ιδιαίτερα από το επώδυνο σεξ, περιλαμβάνουν:


1 Λιπαντικά


Υπάρχει πληθώρα λιπαντικών που μπορούν να βοηθήσουν στην κολπική ξηρότητα του κόλπου. Πρόκειται για προϊόντα με βάση τη σιλικόνη, με βάση το λάδι και με βάση το νερό.


τοπικής υπεραιμίας, αίσθησης θερμότητας και χαλάρωσης των μαλακών ιστών της περιοχής του κόλπου. Παράλληλα συντελεί στη φυσική κολπική λίπανση.


2 Ενυδατικές κρέμες


Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την μείωση της κολπικής ξηρότητας.


3 Κατάλληλα καθαριστικά


Τα κοινά σαπούνια που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής ή οι επαναλαμβανόμενες ενδοκολπικές πλύσεις χωρίς ιατρική ένδειξη μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα. Όμως, ο κόλπος είναι ένα «αυτοκαθαριζόμενο» σύστημα και οτιδήποτε διαταράσσει την ισορροπία του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Και αυτό γιατί τα σκληρά σαπούνια με λάθος pH ή ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, επηρεάζουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου και ενδέχεται να οδηγήσουν σε κολπίτιδα.


4 Υγιεινή διατροφή


Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην επιπλέον λίπανση του κόλπου. Η κολοκύθα, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, και τα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες) είναι τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα. Τα πολλά φρούτα, επίσης, κάνουν καλό. Η βιταμίνη Α, τα συμπληρώματα συμπλέγματος Β και η βήτα-καροτίνη έχουν, επίσης, υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.


5 Άσκηση


Είκοσι λεπτά αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, βοηθά στη διατήρηση της καρδιοαγγειακής υγείας και στη ροή του αίματος προς τον κόλπο, αλλά και στην ορμονική ισορροπία. Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη μειώνονται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση κι έχουν άμεση επίδραση στην κολπική ατροφία και ξηρότητα. Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, διεγείροντας τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες.


ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΖΕΣΤΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.


Πηγή: www.boxpharmacy.gr/

175 views0 comments