Τοκετός Διδύμων


Ο Τοκετός Διδύμων δεν είναι πολύ συχνός στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τα περισσότερα δίδυμα γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αναγκαίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δίδυμα μπορούν να γεννηθούν φυσιολογικά.


Οι προϋποθέσεις για φυσιολογικό τοκετό στα δίδυμα είναι οι εξής:


  • Να έχει πάει καλά η εγκυμοσύνη και να μην υπάρχουν προβλήματα τέτοια που να αντενδείκνυται ο φυσιολογικός τοκετός.

  • Να είναι φυσιολογική η ανάπτυξη / το βάρος και των δύο μωρών και να μην υπάρχουν σημεία εμβρυϊκής δυσχέρειας.

  • Να είναι το πρώτο μωρό κεφαλικό. Να έρχεται, δηλαδή, με το κεφάλι.

  • Ιδεωδώς, η προβολή και το σχήμα του δεύτερου μωρού να είναι τέτοια που να προβλέπεται ένας εύκολος τοκετός και για το δεύτερο μωρό.

  • Να επιθυμεί το ζευγάρι να γεννήσουν φυσιολογικά.

  • Αυτά συζητούνται στην επίσκεψή μας στις 36 εβδομάδες. Τότε η εγκυμοσύνη έχει ολοκληρωθεί και είναι κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί ο τρόπος τοκετού.


Συνήθως προτείνω στις ασθενείς μου να περιμένουμε τον τοκετό να ξεκινήσει φυσιολογικά. Αυτό μας δίνει και τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.


Ο τοκετός διδύμων δεν διαφέρει και πολύ από τον τοκετό με ένα μωρό.


Όλα τα στάδια του τοκετού είναι ίδια. Εάν δούμε ότι η κάποιο στάδιο καθυστερεί, μπορούμε κάλλιστα να βάλουμε τεχνητούς πόνους. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επισκληρίδιο αναισθησία όποτε θελήσετε. Η παρακολούθηση στον τοκετό περιλαμβάνει καρδιοτοκογραφήματα συγχρόνως και από τα 2 μωρά. Αυτό μας δείχνει ότι και τα 2 μωρά είναι καλά. Συνήθως φροντίζουμε το δεύτερο μωρό να γεννηθεί μέσα σε μισή ώρα μετά από την γέννηση του πρώτου μωρού. Μετά τον τοκετό, τα λόχεια είναι, συνήθως, περισσότερα. Και σίγουρα θα χρειαστείτε έξτρα συμπλήρωμα σιδήρου.


Και φυσικά όλη η φροντίδα του τοκετού είναι η ίδια. Ο “μπαμπάς” είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι πάντα προτιμότερος, τόσο για την μητέρα όσο και για τα μωρά.


Εάν λοιπόν έχετε δίδυμα και ενδιαφέρεστε να γεννήσετε φυσιολογικά, κλείστε ένα ραντεβού με τη Γιατρό.


Πηγή: https://www.kgeorgantopoulou.gr/

54 views0 comments