Τοκοφοβία: Ο φόβος της εγκυμοσύνης και του τοκετού

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Hull University το 2018, 22% των γυναικών "υποφέρουν" από τοκοφοβία, ένας αριθμός που φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς.


Τι είναι όμως η τοκοφοβία. Η λέξη προέρχεται από τα παράγωγα φόβος + τίκτω και σημαίνει η φόβος του να μείνει μία γυναίκα έγκυος και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Αν έχετε κι εσείς αυτή τη φοβία τότε μη νιώθετε τύψεις και φυσικά δεν πρέπει να νιώθετε μόνες, καθώς πολλές είναι οι γυναίκες στις μέρες που νιώθουν το ίδιο με σας αλλά ίσως να ντρέπονται ή να φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά γι' αυτό.

Η τοκοφοβία μπορεί να είναι πρωτογενής και δευτερογενής.


Η πρωτογενής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει στο παρελθόν. Η φοβία τους τείνει να προέρχεται από κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακομεταχείρισης. Επίσης, μπορεί να συνδέεται με γνώση κάποιας δύσκολης εγκυμοσύνης ή επειδή έχουν εικόνες από επικίνδυνες κυήσεις.


Στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δευτερογενή τοκοφοβία, το φαινόμενο οφείλεται σε προηγούμενη τραυματική εμπειρία κύησης, που τους δημιούργησε φόβο να γεννήσουν εκ νέου.


Οι συνήθεις ανησυχίες που συνοδεύουν τον ερχομό ενός παιδιού στον κόσμο αντιμετωπίζονται συχνά με τη βοήθεια ιατρικής βοήθειας, εκπαίδευσης, κοινωνικής υποστήριξης και στρατηγικών αυτοβοήθειας. Μερικές φορές, όμως, αυτός ο φόβος μπορεί να γίνει παθολογικός και τόσο σοβαρός, ώστε οι γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες ή να γεννήσουν.


Συμπτώματα

Η τοκοφοβία είναι ένας τύπος συγκεκριμένης φοβίας, η οποία είναι μια διαταραχή άγχους στην οποία οι άνθρωποι αισθάνονται έναν παράλογο φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Τα συμπτώματα της τοκοφοβίας μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές του ύπνου, κρίσεις πανικού, εφιάλτες και συμπεριφορές αποφυγής.


Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:


-Αίσθημα φόβου στη σκέψη της εγκυμοσύνης και του τοκετού

-Άγχος και κατάθλιψη

-Εξαιρετικό φόβο για γενετικές ανωμαλίες, θνησιμότητα ή θάνατο της μητέρας

-Επιμονή για καισαρική τομή


Κάποιες γυναίκες μπορεί μερικές φορές να αποφεύγουν οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα από φόβο να μείνουν έγκυες. Όσες μένουν έγκυες ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζητήσουν καισαρική τομή, να αισθάνονται μεγαλύτερο τραύμα τοκετού και μπορεί ακόμη και να δυσκολευτούν να συνδεθούν με το μωρό τους.


Οι άνδρες μπορούν επίσης να βιώσουν τοκοφοβία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες με τοκοφοβία έχουν συχνά σοβαρό φόβο σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια του συντρόφου και του παιδιού τους.


Αυτός ο φόβος τείνει να επικεντρώνεται στις ανησυχίες σχετικά με τον τοκετό και τον ερχομό του παιδιού, τις ιατρικές θεραπείες, την λήψη αποφάσεων, τα οικονομικά και τις γονικές ικανότητες.


Αιτίες

Η τοκοφοβία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ορισμένων αιτιών. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της μπορεί να περιλαμβάνουν τον φόβο του άγνωστου, απώλεια ελέγχου και ιδιωτικότητας, προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση, φόβο πόνου, φόβο για τη ζωή του βρέφους ή / και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ιατρούς.


Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαδικασία του τοκετού μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί, όπως και ο φόβος των σχετικών με τη γέννηση επιπλοκών όπως η προεκλαμψία και ο θάνατος. Επιπλέον, εάν μια γυναίκα έχει κακή κοινωνική υποστήριξη, αυτό μπορεί να συμβάλει ή να επιδεινώσει το φόβο της για τον τοκετό.


Πόσο συχνή είναι η τοκοφοβία;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ο φόβος μέχρι κάποιον βαθμό, μπορεί πραγματικά να είναι επωφελής με κάποιους τρόπους, δεδομένου ότι ωθεί τις γυναίκες να αναζητήσουν φροντίδα και συμβουλές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες.


Αυτός ο φόβος είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένος, με το 80% των εγκύων να αισθάνεται κάποιο βαθμό ανησυχίας για πράγματα όπως ο πόνος, η υγεία και η ασφάλεια κατά τον τοκετό. Ενώ αυτές οι ανησυχίες αποτελούν τον κανόνα, η πλειοψηφία των γυναικών είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει, μαθαίνοντας περισσότερα για τη διαδικασία τοκετού, μιλώντας με άλλες γυναίκες και ζητώντας συμβουλές από τον γυναικολόγο της.


Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, αυτός ο φόβος μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός ώστε να μπορεί να διαγνωσθεί ως τοκοφοβία. Δεν είναι σαφές πόσο κοινή μπορεί να είναι η τοκοφοβία. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά κυμαίνονται κάπου μεταξύ 2 και 15 τοις εκατό, αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι περίπου το 20 έως 25 τοις εκατό των γυναικών μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά και εξουθενωτικά συμπτώματα σχετιζόμενα με τον τοκετό.


Τοκοφοβία και διαταραχή μετατραυματικού στρες

Εκτιμάται ότι το 3% των γυναικών αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) μετά τον τοκετό. Αυτός ο ρυθμός αυξάνεται στις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο ψυχολογικής φύσεως. Τα συμπτώματα της PTSD μετά τη γέννηση μπορούν να περιλαμβάνουν αναδρομές και εφιάλτες για το συμβάν.


Οι γυναίκες μερικές φορές διαγιγνώσκονται με δευτερογενή τοκοφοβία μετά από τραυματικό τοκετό όταν έχουν πραγματικά συμπτώματα PTSD. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο μετά τη γέννηση, το PTSD ή η τοκοφοβία να διαγιγνώσκονται εσφαλμένα ως επιλόχειος κατάθλιψη.


Η διάκριση μεταξύ αυτών των διαγνώσεων είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.


Θεραπείες

Είναι σημαντικό οι γυναίκες με τοκοφοβία να λάβουν θεραπεία για να εξασφαλίσουν ότι τόσο η μητέρα όσο και το παιδί είναι υγιείς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την λήψη υποστήριξης από τον μαιευτήρα της γυναίκας σε συντονισμό με ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η διαταραχή μπορεί να έχει αναπτυχθεί, συμπεριλαμβανομένων των προϋπαρχουσών καταθλιπτικών καταστάσεων ή συνθηκών άγχους.


Θεραπεία

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και η ψυχοθεραπεία μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της τοκοφοβίας. Η ΓΣΘ μπορεί να είναι μια καλή επιλογή λόγω της βραχυπρόθεσμης διάρκειας και να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα συμπτώματα.


Τι να κάνετε

Εάν αισθάνεστε ότι σημαντικός φόβος για τον τοκετό και την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζει τη ζωή σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.


-Συζητήστε τα συναισθήματά σας με τον γυναικολόγο ή τη μαία σας. Κάποια ανησυχία είναι φυσιολογική και ενδέχεται να είναι σε θέση να παράσχουν διαβεβαίωση και περαιτέρω βοήθεια.


-Ξεκινήστε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου τοκετού. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών σας για τη διαχείριση του πόνου και τον τοκετό. Το σχέδιο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο δυνατές.


-Συζητήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Το να ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν τους φόβους σας και είναι εκεί για να προσφέρουν υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.


-Αποφύγετε τις «ιστορίες φρίκης» για τον τοκετό. Η ακρόαση τέτοιων ιστοριών μπορεί να επιδεινώσει την τοκοφοβία σας. Αντ' αυτού, αναζητήστε καλές ιατρικές πληροφορίες και επικεντρωθείτε σε θετικές εμπειρίες με τον τοκετό. Εάν διάφοροι προσπαθούν να μοιραστούν ιστορίες που δεν θέλετε να ακούσετε, είναι απολύτως αποδεκτό να τους ζητήσετε να σταματήσουν.


-Ξεκινήστε να παρακολουθείτε σεμινάρια προγεννητικής υποστήριξης. Μαθαίνοντας για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού και τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανές.


-Συζητήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν ο φόβος σας παρεμβαίνει στη ζωή σας, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε ψυχίατρο, ψυχολόγο, σύμβουλο ή άλλο πάροχο ψυχικής υγείας που μπορεί να σας προσφέρει περαιτέρω συμβουλές και βοήθεια.


Πηγή: www.iatronet.gr

124 views0 comments