Χάπι Προγεστερόνης: Η ασφαλής μέθοδος για καθυστέρηση της περιόδου


Μερικές φορές η περίοδος πρόκειται να έρθει σε χρονική στιγμή που δεν είναι βολική για εσάς. Μπορεί να πέφτει πάνω στις καλοκαιρινές διακοπές, σε περίοδο εξετάσεων ή σε κάποια σημαντική προσωπική στιγμή και δεν θέλετε να έχετε τα συμπτώματα και την αναστάτωση που συχνά προκαλεί.


Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως να επιλέξετε να καθυστερήσετε την περίοδό σας. Αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας χάπια τα οποία περιέχουν ορμόνες παρόμοιες με αυτές που παράγει φυσιολογικά το σώμα σας. Συνήθως:

  • η αγωγή είναι αποτελεσματική, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες και δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις επάνω στο σώμα και την υγεία σας.

  • Υπάρχουν και κάποιες φορές βέβαια που δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή καθυστέρηση αλλά και τότε δεν δημιουργείται καμία άλλη αναστάτωση στο μέλλον.

Οι επιλογές που υπάρχουν για να καθυστερήσετε την περίοδό σας είναι δύο:

  • Το αντισυλληπτικό χάπι.

  • Το χάπι προγεστερόνης.

Εναλλακτική λύση στο αντισυλληπτικό χάπι είναι να πάρετε χάπια προγεστερόνης λίγες ημέρες πριν τη επικείμενη περίοδό σας. Τα χάπια που περιέχουν νορεθιστερόνη είναι μία αξιόπιστη επιλογή. Πρόκειται για τα Primolut-Nor 5mg/tabl. Είναι προτιμότερη επιλογή:


εάν η απόφαση είναι της τελευταίας στιγμής και δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται το αντισυλληπτικό χάπι για να δράσει εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις ή παρενέργειες από την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.


Πώς δρα

Το Primolut-Nor είναι ένα προγεσταγόνο, δηλαδή συνθετικό ορμονικό προϊόν που έχει κοινές ιδιότητες με τη φυσική γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη είναι ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά κυρίως στο δεύτερο μισό του κύκλου, μετά την ωοθυλακιορρηξία. Στηρίζει το ενδομήτριο και δεν επιτρέπει να έρθει περίοδος. Όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν σταδιακά και το ενδομήτριο αποπίπτει σαν περίοδος. Η λήψη χαπιών Primolut-Nor διατηρεί το ενδομήτριο όπως η φυσική προγεστερόνη. Όταν διακοπούν τα χάπια τότε έρχεται η περίοδος.


Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση Primolut-Not δεν προσφέρει αντισυλληπτική προστασία.


Πως θα το πάρετε

Το κάθε κουτί Primolut-Nor 5mg περιέχει 20 χάπια. Ξεκινήστε υπολογίζοντας πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος και για πόσες ημέρες θέλετε να την καθυστερήσετε.


εάν έχετε σχετικά σταθερή περίοδο ξεκινήστε τα χάπια 5 ημέρες πριν την αναμενόμενη πρώτη ημέρα της περιόδου εάν ο κύκλος σας είναι άστατος ξεκινήστε 5 ημέρες πριν από την ημερομηνία που επιθυμείτε να μην έχετε περίοδο πάρτε ένα χάπι Primolut-Nor 5 mg δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ σε σταθερή ώρα, χωρίς να ξεχνάτε κανένα συνεχίστε τα χάπια για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε να μην έχετε περίοδο μπορείτε να τα πάρετε συνολικά για 2 εβδομάδες ή μέγιστο 3 μετά από συνεννόηση όμως με τον ιατρό σας η περίοδός θα ξεκινήσει κανονικά 2-7 ημέρες μετά τη διακοπή των χαπιών.

Εάν δεν κάνετε χρήση αντισυλληπτικών δισκίων θα μπορούσατε να σκεφτείτε την χρήση σας νορεθιστερόνης (Primolut-Nor) πάντα με συνταγή του γιατρού σας.Τι να προσέξετε

Αν έχετε άστατο κύκλο τότε η μέθοδος αυτή ίσως να μην αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική και ενδεχομένως να είναι προτιμότερο το αντισυλληπτικό χάπι.


Η χρήση Primolut-Nor (νορεθιστερόνης) είναι ασφαλής. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου η χρήση του είναι καλύτερο να αποφεύγεται:


εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος εάν θηλαζετε εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση λόγω ιστορικού εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, ημικρανίες ή παθήσεις του ήπατος εάν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης στην οικογένειά σας.

Μερικές γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν ήπιες παρενέργειες. Αυτές είναι παροδικές και υποχωρούν μόλις σταματήσετε το χάπι. Οι πιο κοινές είναι:


το αίσθημα φουσκώματος κυρίως στην κοιλιά, στομαχικές διαταραχές και ναυτία, δυσφορία και πρήξιμο στο στήθος μαστούς και σπανιότερα μειωμένη σεξουαλική διάθεση (libido).


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Primolut-Nor:

συμβουλευτείτε επίσης το φύλλο οδηγιών μέσα στο κουτί των χαπιών μιλήστε με τον προσωπικό σας ιατρό που γνωρίζει και το ιστορικό σας.


Μπορεί να μην δουλέψει;

Η λήψη του Primolut-Nor όπως αναφέραμε πιο πάνω είναι αποτελεσματική με την προϋπόθεση να λαμβάνεται τουλάχιστον 4-5 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Εάν παρουσιάσετε ροή ενώ έχετε ξεκινήσει να παίρνετε το Primolut-Nor σημαίνει ότι τα επίπεδα προγεστερόνης, στον συγκεκριμένο κύκλο, έπεσαν νωρίτερα και άρα η περίοδος έρχεται γρηγορότερα από ότι προβλεπόταν. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη παρέμβαση για να σταματήσει η περίοδος σε αυτό το σημείο και θα πρέπει να διακόψετε το χάπι.


Πλεονεκτήματα

Μπορείτε να το πάρετε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή Συνολικά λαμβάνετε λιγότερα χάπια Έχουν λιγότερες παρενέργειες και καλύτερο προφίλ ασφάλειας


Μειονεκτήματα

Είναι λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος ιδιαίτερα σε γυναίκες με άστατο κύκλο Δεν παρέχουν αντισυλληπτική προστασία


Πηγή: www.kalogeo.gr

1,812 views0 comments