10 Ερωτήσεις για το Γυναικολόγο σας


Η επίσκεψη μιας γυναίκας στο γυναικολόγο συνήθως συμβαίνει για δύο λόγους: είτε πρόκειται για προγραμματισμένη εξέταση στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου, είτε επίσκεψη με σκοπό τη διάγνωση ή αντιμετώπιση κάποιου συγκεκριμένου συμπτώματος ή ασθένειας.


Και στις δύο περιπτώσεις, συζητούνται με τον ιατρό ευαίσθητα και προσωπικά ζητήματα, τα οποία πολλές φορές συνοδεύονται από αμηχανία. Γι αυτό και χρειάζεται να έχει αναπτυχθεί οικειότητα μεταξύ ασθενούς και γυναικολόγου, ώστε να μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση.


Πολλές γυναίκες, παρόλο που έχουν συνηθίσει να ρωτούν για ζητήματα σχετικά με θεραπείες, εξετάσεις ή ασθένειες, διστάζουν να ρωτήσουν τον ιατρό τους για ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και όχι (τουλάχιστον όχι ευθέως) με την υγεία τους.


Οι 10 συνηθέστερες από αυτές τις ερωτήσεις που οι γυναίκες διστάζουν να ρωτήσουν το γυναικολόγο τους είναι:


1. Πόσο φυσιολογικές είναι οι κολπικές εκκρίσεις;

Οι κολπικές εκκρίσεις αποτελούν ένα φυσιολογικό στοιχείο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος ως ένα μέσο ανανέωσης των κυττάρων. Συνήθως οι κολπικές εκκρίσεις είναι διάφανες ή λευκές, αλλά μπορεί να αλλάξουν χρώμα σε διαφορετικές φάσεις της εμμήνου ρύσεως και της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, απότομες αλλαγές στο χρώμα, την ποσότητα ή τη μυρωδιά, σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως πόνος και φαγούρα, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις παθήσεων.


2. Πόσο φυσιολογική είναι η κολπική οσμή;

Η κολπική οσμή, όπως και οι κολπικές εκκρίσεις, αποτελούν ένα φυσιολογικό στοιχείο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Η κολπική οσμή, ωστόσο, επηρεάζεται, πέρα από την υγιεινή που εφαρμόζεται, και από εξωγενείς παράγοντες και συνήθειες, όπως η διατροφή, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η άσκηση και το είδος των εσωρούχων που φοράει η γυναίκα.


Αν η κολπική οσμή έχει αλλάξει απότομα ή σας απασχολεί, πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.


3. Είναι ασφαλείς οι σεξουαλικές επαφές κατά την έμμηνο ρύση;

Η έμμηνος ρύση δεν αποτελεί αντισυλληπτικό μέσο, ούτε μπορεί να εμποδίσει τις λοιμώξεις. Συνεπώς οι σεξουαλικές επαφές κατά την έμμηνο ρύση είναι ασφαλείς, αρκεί να λαμβάνονται αντισυλληπτικά και προφυλακτικά μέσα, το ζευγάρι να νιώθει άνετο με αυτή τη συνθήκη και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.


4. Έχω επώδυνες σεξουαλικές επαφές. Τι συμβαίνει;

Οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές μπορεί να συμβαίνουν εξαιτίας πολλών διαφορετικών αιτιών: από παθήσεις όπως ενδομητρίωση, μέχρι και ψυχολογικούς παράγοντες. Για αυτό αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση να θέσετε στον γυναικολόγο σας, ώστε να διερευνηθεί σωστά.


5. Έχω ακράτεια ούρων. Είναι φυσιολογικό;

Η ακράτεια ούρων είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα τόσο σε γυναίκες που έχουν κάνει φυσιολογικό τοκετό, όσο και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Τις περισσότερες φορές είναι μικρής έκτασης πχ κατά τη διάρκεια φτερνίσματος ή δυνατού γέλιου.


Η ακράτεια είναι ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, ιδιαίτερα αν διαγνωστεί νωρίς, αλλά αναφέρεται στους ιατρούς σπάνια.


6. Είναι ασφαλείς οι κολπικές πλύσεις;

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν προϊόντα για κολπικές πλύσεις, πιστεύοντας ότι μπορούν να καταπολεμήσουν την κολπική οσμή ή να προλάβουν τις μυκητιάσεις. Ωστόσο, οι κολπικές πλύσεις πρέπει να γίνονται μόνο μετά από συμβουλή ιατρού, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα και προβλήματα στον κόλπο. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας δώσει σαφείς οδηγίες για τη σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.


7. Είναι ασφαλή τα νέα προϊόντα περιόδου;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία προϊόντα περιόδου πιο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το κύπελλο περιόδου και οι υφασμάτινες σερβιέτες. Αποτελούν ασφαλή προϊόντα για χρήση, ωστόσο, η επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή ως προς τα υλικά και την ποιότητα των προϊόντων, καθώς υπάρχει ένα πλήθος φθηνών απομιμήσεων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας για μια τέτοια χρήση, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις παθήσεων ή επεμβάσεων όπου πρέπει να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων που χρησιμοποιούνται εσωτερικά. Γι αυτό, παρόλο που το είδος του προϊόντος περιόδου είναι μια προσωπική επιλογή, είναι καλό να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.


8. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας σε περίπτωση που έχω ερωτήσεις ή έκτακτη ανάγκη;

Ο ρόλος του γυναικολόγου δεν ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη μια φορά το χρόνο ή σε μια μόνο θεραπεία. Παρόλο που η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων δε μπορεί να καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την επίσκεψη στο γυναικολόγο, είναι σημαντικό να έχετε τα επαγγελματικά στοιχεία επικοινωνίας του ιατρού σας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί του σε περίπτωση ανάγκης, ερωτήσεων που έπονται της επίσκεψης σας στο ιατρείο ή σοβαρών προβληματισμών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γι αυτό και πρέπει να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας ποιος είναι ο αμεσότερος τρόπος επικοινωνίας μαζί του.


9. Πότε πρέπει να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Θεωρητικά τα τεστ εγκυμοσύνης που υπάρχουν στα φαρμακεία, μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα έως και 6 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της επερχόμενης περιόδου, περίπου 10-14 μέρες μετά την ωορρηξία, ενώ εάν βρίσκεστε σε συστηματική προσπάθεια τεκνοποίησης, το τεστ γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας.


Επιπλέον, ένα αρνητικό τεστ δεν είναι απαραίτητα σωστό και μπορεί να χρειάζεται επανάληψη. Γι αυτό και εάν έχετε υποψία ότι μπορεί να είστε έγκυος, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας, ώστε να κάνετε αιματολογική εξέταση, που αποτελεί το μόνο αξιόπιστο τρόπο εξέτασης.


10. Έχω μειωμένη ερωτική επιθυμία. Πρέπει να ανησυχήσω;

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να προέρχεται από πολλές διαφορετικές αιτίες. Επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως η σχέση του ζευγαριού, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συγκεκριμένες παθήσεις, το στρες και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες. Για αυτό το λόγο, εάν αποτελεί ένα πρόβλημα που παραμένει για μερικούς μήνες και σας απασχολεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας για να το διερευνήσει.


Πηγή: www.kogeorgos.gr

129 views0 comments